Napraforgó kenyér


Vannak „recepthullámok” amelyek körbe mennek a net-en, ez is közéjük tartozik.  Előfordul, hogy beállok a sorba és azonnal nekiállok, megsütöm én is, tesztelem kis családom, vagy munkatársaim körében. Megjegyzem, tesztalanyok mindig akadnak, sőt egy idő után egyenesen követelik is a tesztállományt. Van, hogy elteszem a receptet és az alkalmat várom. Ezzel a napraforgó kenyérrel is így jártam, nem sütöttem meg azonnal, eltettem és az alkalmat vártam. Az alkalom pedig az idei főzőversenyen jött el. A versenykiírás szerint káposztából kellett készíteni a főételt, ennek kísérőjeként készült egy kisebb méretben ez a kenyér, amivel végül a zsűri különdíját zsebelhettük be. Egy méretest pedig a magunk örömére sütöttem és ott helyben elfogyasztottuk a káposztás-babos főztünk mellé.
Hozzávalók:

10 dkg rétesliszt
20 dkg kenyérliszt BL-80, ha nincs, lehet finomliszttel helyettesíteni
45 dkg finomliszt
2,5 dl tej
1,5 dl olaj
1 egész tojás
40 gr élesztő
1 kiskanál cukor
3 kiskanál só

A kenéshez: kb. 10 dkg vaj

A tetejére: 1 tojás felverve
lenmag, szezámmag, hántolt tökmag, hántolt napraforgómag

A tészta hozzávalóit bedagasztom (az élesztőt elmorzsolom, egy kis langyos tejben, amibe egy kevés cukrot tettem, felfuttatom, azaz hab képződjön a tetején, majd a többi hozzávalót is hozzáteszem). Akinek van kenyérsütő gépe lehet abban is dagasztani, megkönnyíti a munkánkat. Nem túl kemény, inkább egy kicsit lágyabb legyen a tészta. Ezután duplájára kelesztem (lehet a kenyérsütőben, kelesztő tálban, vagy csak egyszerűen letakarom és állni hagyom). A megkelt a tésztát két egyforma részre vágom. Az egyik részt félre teszem, erre később kerül sor.

 

A másik részt elosztom 5 egyenlő részre, ezt lehet mérlegen is szétmérni a pontosság kedvéért. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítek, a vajat felolvasztom. A lapokat egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtom.  Az elsőt a sütőpapírra teszem, majd megkenem az olvasztott vajjal, erre jön a következő és így sorban. Az utolsót, az ötödiket kicsit nagyobbra nyújtom és ráteszem a többire úgy, hogy a szélei leérjenek egészen az aljáig, így eltakarja a többi lap szélét. Ezt már nem kell megvajazni. A körlapokból álló tésztát egy éles késsel a szélétől 1 cm-re kezdve bevágom 8 egyenlő részre, azaz a kör közepébe szúrom a kést és innen indulva először kettő, négy, majd nyolcfelé vágom a tésztát, de a széleinél marad az egy cm-es rész azt nem vágom át, majd óvatosan, erre a peremre egyenként kihajtom a kis háromszögeket, ügyelve arra, hogy a háromszögek csúcsai ne csússzanak el. Ezek lesznek az alsó szirmok. Letakarom, félreteszem.

 

Előveszem a másik tésztagombócot, ennek levágom az egynegyed részét (ismét le lehet mérni a pontosság miatt) kicsit meggömbölygetem, ez lesz a napraforgó közepe. Letakarom, félreteszem. A megmaradt tésztát ismét 5 egyforma részre vágom (lehet mérni!)  és ugyanúgy kinyújtom, mint az előbbieket, csak most kisebbre, mindössze kb. 15 cm átmérőjűre. Legegyszerűbb, ha előveszem a félretett tésztát és pontosan belemérem, és ekkorára nyújtom a lapokat. A menet ugyanaz, mint az előzőnél, egyenként megkenem olvasztott vajjal, az utolsót szintén nagyobbra nyújtom, hogy betakarja a többit és nem vajazom.  Belerakom a kihajtogatott tészta közepébe.   Bevágom ugyanúgy 8 részre, mint az előbbit, itt is a szélén meghagyom az egy cm-es részt.    A vágások most az előzőleg kihajtogatott szirmok közepénél legyenek, majd kihajtogatom ezeket is.  A közepébe rakjuk bele az előzőleg félrerakott, kerekre formázott tésztát, nem baj, ha teljesen nem tölti ki, kb. fél cm-el kisebb lehet, mert még kel. Kicsit bonyolultnak tűnik első olvasatra, legközelebb fázisfotókat is készítek és felteszem.

Letakarom, kb. 30 percig kelesztem.

 

A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A megkelt tésztát megkenem a felvert egész tojással és megszórom a magvakkal. Lehet vegyesen, lehet úgy is, hogy az alsó leveleket lenmaggal, a felsőt szezámmaggal, vagy fordítva a középső részt napraforgó, vagy hántolt tökmaggal, vagy vegyesen megszórom.  Nekem először főleg a nagyobb magvak sütés után leperegtek, így szórás után a kenőtoll/ecset segítségével pár csepp tojással „rögzítem” a magokat, azaz fölé tartom az ecsetet és ha szerencsém van pont akkor cseppen le a tojás. Kenni nem jó, mert ráragad a mag az ecsetre!

Az előmelegített sütőben 10 percig 200 °C-on sütöm, utána leveszem 180 °C-ra, és így sütöm készre kb. 30 perc alatt.  Ha nagyon pirulna, alufóliával, vagy papírral letakarom, hogy a szirmok szélei ne égjenek meg.