HAJTOVÁNY / VIRSLIS FONAT

Minden ezzel kezdődött. Na, nem a sütés, hanem a maga a „gyártás”. Kerestem valami sósat, és nem éppen pogácsára gondoltam, hanem valami másra. Ekkor találtam rá erre a receptre, szintén az interneten.  Ahogy nézegettem, először a formája tetszett meg, aztán a hozzávalói, és maga az elkészítése sem tűnt bonyolultnak.  Megsütöttem, majd, ahogy egymás után jöttek a különböző „alkalmak”, egyre népszerűbb lett. Volt olyan hét, hogy háromszor kellett készítenem, többszörös mennyiségben. Többféle változatban, más-más ízesítéssel kísérleteztem, de nekem és másoknak is, végül ez a tejfölös, sajtos fajta „jött be”. És még valami, ami ennél is lényeges, hogy ebből a tésztából szinte egy teljesen más sós finomság varázsolható, ez pedig a virslis fonat.

 

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg simaliszt, 3- 3,5 dl tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só, 5 evőkanál étolaj.

A töltelékhez: reszelt sajt (kb. 20 dkg), kb. 1,5 dl-2 dl tejföl, zúzott fokhagyma, pici mustár.

A fonathoz: virsli (amennyi fonatot szeretnénk, annyi darab a dundibb fajtából)
Kenéshez: egy kisebb tojás, szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt.

Elkészítés:
Egy kis tejben a cukorral felfuttatom az élesztőt. (Megvárom, hogy a tej tetején halványbarna hab legyen.) A lisztet tálba szitálom, elkeverem a sóval, beleöntöm az élesztős tejet, az olajat, és a robotgép spirál karjával (vagy a kenyérsütő gépben) az egészből sima, az edény falától elváló, de puha tésztát dagasztok. (A többi tejet részletekben adagolom, kicsit lágy, de ruganyos legyen a tészta.)  Ezután konyharuhával letakarom és kb. fél- egy óra alatt a duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztom. Az eredeti receptben kettő szerepel, de én általában háromra, mert akkor feltekerve nem lesz túl vastag, ami még kel. Le is lehet mérni, nekem egy cipó kb. 20-22 dkg-s.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtok. Közben a tejfölt elkeverem a zúzott fokhagymával, pici mustárral. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenem a tejföllel és megszórom a reszelt sajttal. Nem kell túlzásba vinni egyiket sem, mert akkor sütés közben a tejföl és a sajt is kifolyik.
Ezután a tésztát úgy, mint a piskótát, vagy bejglit, föltekerem.  A tekercset kicsit meggömbölygetem, ügyelve arra, hogy a hajtás alul maradjon, majd éles késsel „V” alakban felvágom (egy tekercsből kb. 14-15 darab lesz).

A virslis fonathoz: az egyik 20 dkg-s tésztadarabot 3 felé vágom, az egyiket téglalap alakúra nyújtom, a virslit ráhelyezem az egyik felére, a másik felét ráhajtom, lenyomkodom a tésztát a hajtott, hosszanti oldalán. Az így becsomagolt virslit a hajtott oldallal szemben a tésztával együtt bevágom, ügyelve arra, hogy teljesen nem vágom át a hajtott oldalon a tésztát, de a virsli karikákat igen (itt egy kicsit vastagabb is a tészta). A virsli karikákat kihajtogatom a tésztára úgy, hogy a vastag rész legyen az alja, az egyik karikát a jobb, másikat a bal oldalra. Az így kihajtogatott szirom ezután maradhat egyben is, vagy 3 darabra vágom, így egy tésztára 3-4 virsli karika kerül. (Ha nem „házi” fogyasztásra szánjuk így érdemes, mert senki nem vesz el egy egész virslis darabot, bár utána úgyis rájárnak.) A másik két tésztadarabot is így töltöm. Bonyolultnak tűnik, de a fázisfotó segítséget nyújt.

Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom (egymástól legalább 2-3 centi távolságra) egy fél órát hagyom kelni. Tetejét megkenem a villával kicsit felvert tojással, megszórom magvakkal, vagy reszelt sajttal.

A virslis fonatokat is lekenem a tojással, szezámmaggal, – de lehet sajttal is – megszórom.  Előmelegített, 200 fokos sütőben, kb. 20-25 percig légkeveréssel sütöm, az utolsó 5 percben a felső sütést is bekapcsolom. Ebből az adagból kb. két gáz tepsi mennyiségű hajtovány lesz, így mind a kettő egyszerre mehet be a sütőbe, félidőben cserélem a tepsiket.

Legutóbb másfélszeres mennyiségből készítettem, így 4 tésztadarabból hajtovány, kettőből pedig virslis fonat lett.

Ha nem szeretjük a fokhagymát kihagyható a tejfölből, vagy helyette olvasztott vajjal, vagy pizza krémmel kenjük meg a tésztát, a töltelék pedig apróra vágott sonka, kolbász is lehet.  Ha nagyobb mennyiséget sütünk, és nem akarjuk egyformára, 2-2 tekercsenként más-más a töltelék is mehet bele.