Kajlafülű szerencsemalackák

készmalac

 

Évek óta az újév első munkanapján sütöm, hozom munkatársaimnak a „szerencsemalackáimat”. Van, aki abban hisz, hogy akkor lesz szerencséje, ha azon nyomban megeszi, van, aki a gyűjtögetésre esküszik és egész kis malackollekcióval rendelkezik. Kicsit időigényes elfoglaltság, mire minden „alkatrész” a helyére kerül, de egy évben egyszer neki lehet állni és „legyártani”, biztos, ami biztos, ezen ne múljon a szerencse.

Hozzávalók:

50-60 dkg liszt (ebből 15-20 dkg rétesliszt, 35-40 dkg simaliszt), 2 dl langyos tej, kb. 2,5 – 3 dkg élesztő, 20 dkg vaj/margarin, kb. 1,5 – 2 dl tejföl, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál cukor, 1,5 kiskanál só.

A malackákhoz szükség van még: feketeborsra, vagy tökmagra/napraforgómagra a malackák szemének, valamint a kenéshez egy egész tojásra, amit villával felverünk.

A kiszúráshoz három eltérő méretű pogácsaszaggatóra: egy nagyra, egy közepesre, egy kicsire, valamint egy szívószálra.

Elkészítés:

Az élesztőt fél dl langyos tejbe morzsolom, beleszórom a cukrot, és felfuttatom (állni hagyom, amíg a tetején halványbarna, vastag hab lesz).

A vajat/margarint elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, (ha szeretjük, egy-két gerezd fokhagymát belenyomhatunk, én tettem bele) és közepesen lágy tésztává gyúrom.

A tésztát lisztezett deszkára borítom és kb. fél-, egy centi vastagra kinyújtom. A reszelt sajt egyharmad részével megszórom, aztán összehajtogatom (behajtom a tészta bal szélét középre, a jobb szélét ráhajtom, aztán a tetejét középre, majd rá az alját). Az így összehajtogatott tésztát 15-20 percig konyharuhával letakarva pihentetem. Ezt követően megint kinyújtom, rászórom a maradék sajt felét, hajtogatás, pihentetés, és ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést megismétlem. (Ha nincs idő a hajtogatásra, egyszer kinyújtani, a reszelt sajtot rászórni, mint a rétest feltekerni és így pihentetni.)

Ezt követően újra kinyújtom a tésztát kb. egy centi vastagra.

A tésztából egyenlő számú korongot szaggatok a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval + fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval.

A nagy körlapokat (ezek a malackafejek) sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom és megkenem a felvert sós tojással.

A közepes körlapokat (ezek a malackafülek) négy egyforma körcikkre vágom.

A legkisebb korongokra (ezek a malackaorrok) a szívószállal két-két lyukat fúrok.

A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztem, a füleket kicsit bele is nyomom a tésztába, mert sülés közben hajlamosak leesni. Bors-, napraforgó, vagy tökmagból szemeket ragasztok a malackáknak. A füleket, orrokat, szemeket is megkenem a felvert tojással, hogy jól összeragadjanak az „alkatrészek”. (Az alkatrész-gyártás után megmaradó tésztát lazán újra összegyúrtam, és pogácsákat szaggattam belőle.)

A sütőt előmelegítem és a malackákat, valamint a pogácsákat kb. 200 fokon (légkeverésen 180) 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. Két tepsiben sütöttem, félidőben megcseréltem a tepsiket, közben ellenőriztem a „füleket”, ha leesőben voltak, lazán visszanyomogattam.

Névtelen 1