Elért minket is…

Hetek, hónapok óta szinte naponta hallom barátoktól, ismerősöktől, vagy csak az ismerősöm ismerősétől, hogy ide és ide betörtek, ellopták ezt meg azt, akár fényes nappal is, az sem riasztva vissza a betörőket, hogy ép otthon tartózkodnak a lakók.

Úgy voltam ezekkel a hírekkel, hogy meghallgattam, sajnáltam, de a rohanó világunk nem hagy időt arra, hogy jobban belemélyedjünk. Elég a saját problémánk.

Most lett sajátunk. Elért minket ez a soha nem látott méreteket öltő betörés- és lopáshullám, ami most Sződligeten tapasztalható.  Éjszaka egy ismeretlen „ember” ellopott egy tuját a 2-es főút mellett levő Trianon emlékmű elől.  Bátor és hős cselekedet volt, csak gratulálni tudok.

Értékét nézve nem jelentős, pótolni fogjuk, de maga a tett azért elgondolkodtató.

Ásóval felszerelkezve ment lopni. Készült rá. Ez nem olyan, mint kiemelni egy pénztárcát valaki táskájából. Ott gyorsnak és ügyesnek kell lenni. Ide idő kell. Szépen körbeásni, figyelni a gyökerekre, hogy utána elültethető legyen.

Sződligeten a mostani helyzet szerint erre van idő. Nincs polgárőrség, nincs, aki megzavarja a tolvajt. Pest megye biztonságos településéből alig két év alatt sikerült Pest megye polgárőrség nélküli településévé válnunk. A jelenlegi önkormányzati képviselőtestület egyetlen egy fillér támogatást nem ad a polgárőröknek. Támogatás nélkül, a mai benzinárak mellett képtelenség megoldani a járőrözést.

A jelek szerint tudják ezt a zsiványok is. Egyre bátrabbak, pofátlanabbak.

Bízom benne, hogy nem kell személyes „élmény” sem a polgármesternek, sem a képviselőknek ahhoz, hogy észrevegyék: a helyzet tarthatatlan.

Végezetül egy idézet Juhász Bélától abból az időszakból mikor még nem, mint polgármester, hanem mint kívülálló ostorozta az akkori vezetést.

„A lakosság érdekét az szolgálná, ha polgárőreink rendszeresen járőröznének a községben, ha éjszakánként is körbejárnák autóval a falut, ha folyamatos és állandó jelenlétükkel is hozzájárulnának a közbiztonság és mindenekelőtt a lakosság biztonság-érzetének növeléséhez. Még nem késő. Kérjük a képviselő testületet, hogy vizsgálja felül korábbi álláspontját és biztosítson a sződligeti polgárőröknek legalább a tavalyival megegyező összegű támogatást!” (2009.04.02-án Juhász Béla)

Millin Tamás