Kutna Hora

 

Mint ígértem, most visszatérünk Kutna Horába, a közkedvelt kirándulóhelyre.

Ha valaki Prágában jár és ideje engedi (alig egy óra autózás), érdemes ellátogatni ebbe az építészeti különlegességekben gazdag kis városba, melynek kialakulását az ezüstbányászat alapozta meg a 13. század elején, és idővel Prága után a második legfontosabb várossá fejlődött.

Magyar vonatkozása is van: 1471-ben itt választották meg a cseh trónra Jagelló Ulászlót, aki Hunyadi Mátyás halála után II. Ulászló néven magyar királyként is uralkodott.

Ugyan a város épületei különböző korszakokból származnak – a barokk atmoszféra keveredik a gótikussal – az összhatás mégis nagyon harmonikus és festői.

A városközpont 1995 óta az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része.

Íme pár látnivaló, a teljesség igénye nélkül:

Szent Borbála-katedrális, a csehországi késő gótika egyik legnevezetesebb épülete

                                

A templomot a bányászok 1388-ban, mondhatni önállóan alapították a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának a tiszteletére. Egyes történelmi források azt feltételezik, hogy eredetileg kétszer olyan hosszú volt, mint napjainkban. Az építkezés szakaszosan haladt, ahogy a bányászok bevételei, az ezüstbányászat jövedelme lehetővé tették. 1905-ös, végleges átadásáig több mint fél évezred telt el. Időközben csaknem 300 évig állt befejezetlenül.

Ha valaki olvasta a most oly sikeres „Katedrális” című könyvet, vagy látta a filmet, el tudja képzelni, milyen hatalmas munka egy ilyen monumentális templomot felépíteni.

Figyelemreméltóak a faragott padok, gyóntatószékek.

Olasz Udvar, mely eredetileg a pénzverde színhelye volt, ma az egyik legértékesebb épület

                                    

Kiskastély – (Hradek)

eredetileg egy gótikus palota, melyhez tartozik egy udvar és egy torony. 1420 előtt épült. Napjainkban a bányászmúzeumnak ill. a   Cseh Ezüst Múzeumnak ad otthont.

                

Szemben hangulatos kis utcácska a képen látható épülettel.

Sedlec városrész

A városon kívül helyezkedik el egyik leglátogatottabb nevezetessége, az un. Csonttemplom, melynek kápolnájában – igen bizarr módon – a huszita háborúk és a pestis áldozatainak csontjából (ca. 40000 ember maradványai) kialakított berendezések, címerek, csillárok, csonthalmokból álló óriási piramis, stb. láthatók. Középen egy hatalmas, az emberi test valamennyi csontját magába foglaló csillár található, amelyben minden csont legalább egyszer előfordul. Szemléltetésként néhány foto:

                                    

A Schwarzenbergek csontokból készült címere:

 

 

 

 

 

 

Nagyboldogasszony templom – régen a Ciszterciekhez tartozott. A 14. századi cseh gótikus építészet egyik legjelentősebb építménye. Ez volt az első Csehországban épült katedrális. Végső arculatát barokk-gótikus stílusban, a 18. század elején kapta.

 

Végül egy étteremajánlat, bár mi ebben sajnos nem jártunk, talán legközelebb!

Pivnice Dačický (Cím: Rakova 8.) Állitólag egy régimódi, faborítású cseh söröző, ahol van knédli is, és öt különböző csapolt sör közül választhatunk.